Referentie Saskia van Haga

“Stephan bewaakte de zakelijkheid gedurende het verkooptraject”

Na bijna 20 jaar gaat het Almeerse administratiekantoor Hoogwoud & Van Haga over in andere handen. Voor Marijke Hoogwoud en Saskia van Haga een belangrijke stap, die zij vanwege hun leeftijd niet veel langer wilden uitstellen. Het werd een niet alledaags verkooptraject, gezien de al langer bestaande amicale verhoudingen tussen de dames Hoogwoud en Van Haga enerzijds en de heren van Amsterdamsche Accountants en Belastingadviseurs (AAB Groep) anderzijds. “Wij hebben Stephan er bewust bij betrokken om de zakelijkheid gedurende het traject te bewaken”, aldus Saskia van Haga.

Saskia: “Met name omdat wij de andere partij heel goed kenden, voelde het zo vertrouwd dat we haast geneigd waren tot ‘Ah, dit regelen we onderling wel even’. Maar juist op zo’n moment moet je elkaar diep in de ogen kijken en zeggen: ‘Dat gevoel mag er zijn, maar deze transactie moet wel zakelijk blijven. We moeten een goede adviseur in de arm nemen tijdens dit hele traject, die ons gedurende het proces begeleidt’. Zelf kunnen we natuurlijk heel goed onze cijfers op een rij zetten, maar het waarderen van een kantoor is specialistisch werk. Dan heb je een scherpe adviseur nodig, die overal aan denkt. Door ons NOAB-lidmaatschap was Stephan voor ons de eerstaangewezen partij, omdat hij vanuit NOAB kantoren begeleidt bij aankoop-, verkoop- en fusietrajecten.”

Zelfde visie, zelfde aanpak
Hoogwoud & Van Haga is verkocht aan AAB Groep, een partij die duidelijk matcht met de visie en werkwijze van het Almeerse kantoor. Met als sleutelwoorden: veel persoonlijke aandacht voor de klant en optimaal gebruik van IT. De partijen kennen elkaar al langer. De onderlinge verhoudingen gaan alweer 25 jaar terug en in die tijd is men elkaar blijven volgen. Bij gelegenheid is onderling gesproken over een overname van Hoogwoud & Van Haga in de toekomst. De bestaande onderlinge band is dan ook goed voelbaar. Saskia: “Toen Stephan met ons en AAB Groep om tafel ging, merkte hij gelijk op: ‘Het voelt voor mij alsof jullie één familie zijn. Normaliter zitten kopers aan de ene kant van de tafel en verkopers aan de andere kant en hebben ze tegengestelde belangen – de hoogste prijs voor de verkoper, de laagste prijs voor de koper. Hier proef ik heel duidelijk dat jullie een win-winsituatie willen, omdat jullie allebei het beste voor Hoogwoud & Van Haga willen'.”

Zachte overdracht
De transactie verliep vlot. Saskia: “Stephan stelde nadrukkelijk: je hebt een heel goed kantoor met potentie, deze prijs is het waard en dat is dus ook de prijs die je ervoor zou moeten vragen. Maar hij keek ook breder; over hoelang we nog wilden meewerken, over wat haalbaar is, etc. Op 1 oktober jl. hebben we de aandelen overgedragen, zijn we formeel geen eigenaar meer en hebben we ook geen zeggenschap meer. Wel overleggen we alles nog goed met elkaar. Wij vinden het een heel mooie, zachte manier waarop we ons bedrijf hebben kunnen overdragen.” De beslissing tot verkoop werd uiteraard niet van de ene op de andere dag genomen. Saskia: “We bedachten een aantal jaren geleden al welke stappen nodig zouden zijn om ons bedrijf verkoopklaar te maken. Mede in overleg met Stephan hebben wij ter voorbereiding op de overdracht onze klanten hierbij betrokken; wij hebben hen dus ook tijdig geïnformeerd over de naderende overdracht. Door onze groei en de omvang van onze klanten is de overstap naar AAB Groep een mooie volgende stap voor Hoogwoud & Van Haga."

Complementair
“Amsterdamsche Accountants en Belastingadviseurs zet ons kantoor voort met onze visie, met onze mensen en met het Hoogwoud & Van Haga-logo op de gevel. Ik verwacht dat klanten zeker tevreden zullen zijn, of zelfs meer dan dat. Waarom? Wij halen extra knowhow binnen vanuit AAB Groep. Waar wij erg stevig in de salarisadministratie zitten, is dat onderdeel binnen hun organisatie nu maar klein. Zij willen daar dus heel veel business uit gaan halen. Ook speelt mee dat Almere veel potentie heeft, met de komst van Airport Lelystad, de Floriade; dat zal het ondernemersklimaat hier sterk stimuleren. Ik denk dat beide kantoren heel complementair zijn aan elkaar.” Saskia, met een brede glimlach: “Wij zijn echt trots op wat we bereikt hebben en we zijn erg blij met de plezierige overdracht. Dat laatste hebben we mede te danken aan Stephan.”

Saskia van Haga